Mindfulness (uważność) nie jest modą, choć tak o niej głośno na świecie. Nie jest religią, choć daje nadzieję. Nie jest filozofią, choć wskazuje drogę świadomego i spokojnego życia.
Coraz więcej badań naukowych dowodzi, że uważność zmniejsza stres, pomaga się skupić, wpływa pozytywnie na stan zdrowia i jakość życia. Uważność to nasz ratunek: sposób by życie nie pędziło obok nas, tylko byśmy je przeżywali.
„Wiele osób myśli: Chciałbym praktykować uważność, ale jestem zbyt zajęty” – pisze Jan Chozen Bays. – Napisałam tę książkę, by pokazać, że to nieprawda”. Praktyka uważności jest dla ludzi, którzy nie mają czasu, zagonionych, zmęczonych, rozpamiętujących przeszłość i martwiących się o przyszłość.
Co robić, by wprowadzić uważność do codzienności?
Jan Chozen Bays – lekarka i nauczycielka buddyzmu zen i autorka bestsellera Uważność w jedzeniu – przygotowała zestaw prostych ćwiczeń, by pomóc rozwijać uważność podczas zwyczajnych, codziennych zajęć. Wystarczy inaczej do nich podejść, np. wziąć trzy głębokie oddechy przed odebraniem telefonu, w ciągu dnia korygować postawę ciała, jeść uważnie, zamiast tylko jeść… Każde ćwiczenie uzupełniają cenne wskazówki, jak o nim codziennie pamiętać.
Bo tak naprawdę całe życie, w najdrobniejszej choćby odsłonie można przeżyć na dwa sposoby: automatycznie lub ze świadomością, że się żyje i robi to co się robi. Wybór, świadomy czy też nieświadomy, należy tylko do nas…może więc warto włączać świadomość jak najczęściej. Wskazówki Jan Choez Bays potrafią w codziennych chwilach zainspirować i ułatwić praktykę uważności. Polecamy.
Zespół Mindfulness Polska – Uważność zaczyna się tu i teraz